BMA

Les 1.2

Verschillende emoties in ons.

.Vergeet vooral niet te lachen met al je ikjes!

Wij geven vaak opdrachten aan onze kinderen maar tegen de tijd dat ze zich omgedraaid hebben zijn zij het eigenlijk al vergeten. Omdat ze zulke situaties meerdere malen tegen komen op een dag kunnen ze soms kwaad, verdrietig of onbegrepen reageren in een situatie. En dat is voor niemand leuk. Jij vraagt iets aan je kind, en je kind zegt dat hij dat gaat doen, maar doet dat vervolgens niet. Simpele voorbeelden zijn: de was aanzetten, iets opruimen, zijn huiswerk maken, het konijnenhok verschonen, zijn schoenen opruimen… Wat het ook is – je vraagt iets van je kind. Jouw kind wil dat wel doen, maar raakt vervolgens afgeleid. Dit kan bijvoorbeeld komen door ADHD. Het gevolg is dat hij niet doet wat hem gevraagd is, terwijl jij er als ouder wel op rekende. Dat zorgt wellicht voor irritatie bij jou, wat ook weer voor een emotie zorgt bij je kind. Alle “ikjes” vinden er wat anders van. Een vervelende situatie, waarbij situaties eigenlijk mis begrepen zijn. 

Activiteit 2

Voor mama & papa.

Herken de situaties waar er zaken mis lopen vb de was weg doen, kleren aan doen, tafel opruimen enz..

Kies één situatie waar je je op focust. 

Om samen te doen met jouw kind!

Ga nu met jouw kind opzoek naar een oplossing voor deze situatie. Als ouder bieden we vaak een oplossing die voor ons werkt maar dat betekent niet dat dit ook voor het kind werkt. 

Vb Er kwam een meisje bij mij die ook alles vergat maar door haar een geheugensteuntje mee te geven wist ze dat er iets moest gebeuren.

Je kan door vragen te stellen al zeer snel tot een oplossing komen. En aangezien je het kind zelf laat zoeken krijgt hij of zij ook vertrouwen. Ook wordt het verantwoordelijkheidsgevoel groter. Als het uiteindelijk toch niet lukt, kan het kind jou de schuld niet geven omdat hij of zij zelf een oplossing heeft moeten bedenken. 

Denk als ouder niet dat je het probleem moet op lossen, maar denk in mogelijkheden. Op deze manier geef je aandacht aan de verandering en niet aan de frustratie.

Tip;

Wat je aandacht geeft groeit.

Denk wat kan er wel ipv  wat kan niet!

Er is geen goed of fout enkel het inzicht. ❤️

 

De ideeënfontein.

Als we vast zitten in een situatie vergeten we vaak na te denken vanuit ons creatieve stuk. Dat is helemaal normaal! We zijn naarmate we ouder worden ons creatief stuk steeds meer naar achteren gaan duwen. Ons geconditioneerd gedrag neemt de bovenhand. Daarom nodig ik je uit om terug opzoek te gaan naar dit stuk binnen in jezelf. Omdat dat de oplossingen in ons creatief stuk zitten. Als jij beter bij jouw creatieve stuk kan, kun je je kind ook beter begrijpen.

 

Activiteit 3

Voor mama & papa.

Stel jezelf 7 keer de vraag waarom doe je wat je doet. Zo kom je terug tot de kern van je verhaal. Zonder geconditioneerd gedrag.