BMA

Les 1.1 Verschillende ‘ikken’ in jou.

 

We duiken drie weken in onze emoties. Waarom worden we soms zo boos of verdrietig en wat voor impact heeft dit op het gezin?

Hier zie je de inleiding met Freya Van den Bossche

  Ik wil je graag wat meer vertellen over deze werkvorm ‘Voice dialogue’ omdat ik merk dat in de praktijk kinderen dit automatisch toepassen en zelf weten welke ‘ik’ er van voor in de bus zit. Kinderen weten precies welk ikje naar voor te zetten op welke plaats. En als jij als ouder hier inzicht in krijgt dan ga je sommige situaties beter begrijpen.

Ook gebruik ik deze werkvorm in mijn relatie. Zo heeft mijn vriend ongelofelijk veel structuur en ik ben altijd overal en nergens. En dat zorgt vaak voor discussies, onbegrip of frustratie. Maar mijn vriend heeft deze structuur nodig in zijn dagelijks leven. Ondertussen heb ik geleerd mezelf eerder toe te staan om alles te laten gebeuren. Ook omdat dit mij helpt in mijn werk en omdat ik door  adhd vaak zaken vergeet of ik terug wel iets tegen kwam en ik gefrustreerd werd. Zo mag ik van mezelf alles wat losser te laten. Anders kwam mijn faalangst naar boven, en mijn perfectionisme kan dit niet aan. Dan kwam mijn ocd naar boven omdat ik zo de controle kon houden. Gelukkig werd ik hier niet van.

Mijn vriend zijn gestructureerde ikje liep vast tegen mijn chaotische ikje en zo kregen we ruzie. Nu hebben kennen we onze ikjes en maken we hier grapjes over. Dit maakt het luchtiger. We kunnen wel wat meer van elkaar gebruiken: ik wat meer structuur, hij soms wat meer structuur. 

Daarom nodig ik je uit om zelf eens opzoek te gaan naar jouw ikjes en te kijken wat ze jou te brengen hebben. 

Activiteit

Voor mama & papa.

1: Kan je een ‘ikje’ in jezelf vinden die soms teveel aan het stuur zit?

2: De ‘ik’ die soms voor discussie zorgt 

3: De ‘ik’ die te weinig naar voor komt.

4: De ‘ik’ die je soms wat liever naar achter zou willen in de bus.

Wat zijn de verschillende scenario’s als deze ‘ikjes’ naar voor komen en het stuur over nemen?

Wat is de eerste stap om dit inzicht om te draaien? Hoe klein dit ook mag zijn.

 

 Er is geen goed of fout enkel het inzicht. ❤️

Activiteit 1

Om samen te doen met jouw kind!

Maak een fictieve bus en zet al je ikjes uit (zie werkboek). Door dit zichtbaar te maken komen er al een hele hoop zaken zichtbaar. Als je dit samen met je kind doet zal je snel merken dat ze weten wie er allemaal in jouw bus zit.